• Str. Cerbului nr. 36, Bistrita | Bd. Decebal, nr. 25, Bistrița
  • Luni-Vineri: 10:00 - 18:00

Lumina albastră a ecranelor afectează ochii: adevăr sau mit?

Lumina albastră

Lumina albastră este un „adevărat dăunător” pentru ochii noștri? Tot mai des stăm cu telefoanele în mână. Fie că citești un articol de ziar sau urmărești o emisiune care să te relaxeze, expunerea la ecranele dispozitivelor electronice a devenit o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi. Cu toate acestea, în ultimii ani s-a tot vorbit despre efectele nocive ale luminii albastre emise de aceste dispozitive asupra sănătății ochilor noștri. 

 În acest articol, vom explora câteva detalii despre influența luminii albastre asupra sănătății oculare.

Ce este lumina albastră?

Înainte de a da startul, trebuie să înțelegem ce este lumina albastră. Lumina albastră, la fel ca și celelalte nuanțe ale spectrului de lumină vizibilă, este omniprezentă în mediul înconjurător. Aceasta este emisă de soare, precum și de surse artificiale, cum ar fi becurile fluorescente și cele incandescente. În ultimii ani, oamenii au fost expuși unei cantități semnificativ mai mari de lumină albastră din cauza utilizării tot mai frecvente a tehnologiei cu diode emițătoare de lumină (LED) în dispozitivele lor.

sursa foto: www.healthline.com

Ce efect are lumina albastră asupra ochilor tăi?

Ochiul uman dispune de mecanisme de protecție pentru a face față anumitor tipuri de lumină, cum ar fi razele UV, cu ajutorul corneei și cristalinului, care protejează retina. Cu toate acestea, mecanismele „înnăscute” de protecție nu oferă o barieră semnificativă împotriva luminii albastre. În realitate, suntem expuși la o cantitate semnificativă de lumină albastră naturală provenită de la soare, care depășește cu mult nivelul de emisie al dispozitivelor electronice.

Totuși, baza îngrijorării exprimate de experții în domeniul sănătății oculare este dată de timpul petrecut de oameni, privind ecranele la distanțe foarte mici. 

De exemplu, un studiu din 2020 a relevat că, în timpul perioadei de izolare determinate de pandemia de COVID-19, aproximativ 32,4% dintre cei studiați au petrecut între 9 și 11 ore pe zi în fața unui dispozitiv care emite lumină albastră. Alți 15,5% au petrecut între 12 și 14 ore pe zi în fața acestor dispozitive, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă a timpului petrecut în fața ecranelor, probabil din cauza modificărilor în modul de lucru din cauza pandemiei.

„Potrivit Asociației Americane de Optometrie, doar două ore de utilizare continuă a dispozitivului digital pe zi sunt suficiente pentru a provoca dezvoltarea unei game de probleme legate de ochi și vedere și este denumit oboseala digitală a ochilor”, au susținut cercetătorii. Totodată, aceștia au susținut că expunerea  prelungită la aceste dispozitive nu numai că tensionează sistemul vizual, ci și provoacă stres musculo-scheletal și perturbe ritmurile circadiene.

sursă foto: www.abbottlifeplus.com

Digital Eye Strain/ Computer Vision Syndrome (CVS)

Digital Eye Strain, cunoscută și sub denumirea de sindromul ochilor obosiți, este o problemă tot mai răspândită. Acest sindrom se manifestă prin oboseală oculară, uscăciune, iritație și disconfort vizual, ca urmare a utilizării prelungite a dispozitivelor electronice. 

Simptomele pot include și dureri de cap, dificultăți de focalizare și vedere încețoșată. Petrecând din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor, în scopuri de lucru sau de divertisment, conștientizarea și gestionarea oboselii oculare devine tot mai importantă pentru menținerea sănătății ochilor. Într-un studiu realizat în anul 2018, aproximativ 90% dintre utilizatorii de dispozitive digitale se confruntă cu simptome de oboseală digitală a ochilor. 

sursă foto: www.abbottlifeplus.com

Tulburările de somn

Cu privire la efectul pe termen lung al luminii albastre asupra oboselii ochilor s-au realizat numeroase dezbateri, însă exista un consens mai mare în ceea ce privește influența acesteia asupra ciclului somn-veghe.

Când lumina din jur începe să scadă spre nuanțele de apus, senzorii oculari transmit semnale organismului să elibereze melatonină, hormonul care induce somnul.

Un mic studiu din 2015 a arătat că atunci când oamenii sunt expuși la lumina albastră în timpul serii, producția de melatonină este mai redusă, ceea ce poate duce la întârzierea sau întreruperea ciclului de somn. În studiu, s-a constatat faptul că în ultimii 50 de ani, a existat o scădere a duratei și calității medii a somnului, cu consecințe negative asupra sănătății generale. „Un sondaj reprezentativ efectuat pe 1.508 de adulți americani a arătat recent că 90% dintre americani au folosit un anumit tip de aparate electronice cel puțin câteva nopți pe săptămână cu o oră înainte de culcare”, au susținut cercetătorii. 

Așadar, expunerea la lumină albastră înainte de culcare poate interfera cu ritmul circadian natural al corpului nostru și poate duce la tulburări de somn, cum ar fi insomniile. 

Degenerescența maculară

Unele studii sugerează că expunerea cronică la lumina albastră ar putea contribui la creșterea riscului de degenerescență maculară, o boală oculară gravă care poate duce la pierderea vederii centrale.

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLA) este principala cauză a pierderii vederii la persoanele cu vârstă peste 50 de ani, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie (AAO). Această afecțiune survine pe măsură ce înaintăm în vârstă și afectează o structură din spatele ochiului numită maculă.

Consecința este pierderea capacității de a vedea centrul câmpului vizual, detaliile și obiectele din centrul câmpului vizual pot deveni neclare și mai dificil de observat în timp.

Cu toate acestea, oftalmologii și cercetătorii nu au găsit dovezi solide care să susțină o legătură directă între utilizarea dispozitivelor LED sau care emit lumină albastră și dezvoltarea DMLA.

Așadar, în ciuda disputelor dintre cercetătorii care susțin că lumina albastră afectează ochii și cei care sunt contra acestor afirmații, important este modul în care ne raportăm la sănătatea noastră oculară. 

Cum să protejăm ochii de lumina albastră

Pentru a minimiza efectele nocive ale luminii albastre asupra sănătății oculare, puteți lua următoarele măsuri:

  • Folosește filtre de lumină albastră: Multe dispozitive electronice moderne și aplicații oferă opțiuni pentru activarea filtrelor de lumină albastră, care pot reduce emisia acestei lumini.

 

  • Poți face pauze regulat: 20-20-20 – la fiecare 20 de minute petrecute în fața unui ecran, ar trebui să îți îndrepți privirea către un obiect aflat la o distanță de aproximativ 20 de picioare (aproximativ 6 metri) și să te uiți la el timp de cel puțin 20 de secunde. 

 

  • Redu expunerea înainte de culcare: Evitați utilizarea dispozitivelor electronice cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare pentru a evita tulburările de somn.

 

  • Vorbește cu un specialist despre ochelarii de protecție: Ochelarii speciali cu filtre de lumină albastră pot reduce expunerea.

 

Lumina albastră emisă de dispozitivele electronice poate avea un impact semnificativ asupra sănătății ochilor noștri. Există măsuri simple pe care le poți lua pentru a proteja ochii și pentru a menține sănătatea vizuală pe termen lung. Nu amâna îngrijirea ochilor! Ei merită cea mai bună atenție. Dacă te confrunți cu simptome persistente de oboseală oculară sau ai îngrijorări legate de sănătatea ochilor, te așteptăm la un consult cu echipa noastră, OftalmoMED. Programează-te direct pe site-ul nostru!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*