• Str. Cerbului nr. 36, Bistrita | Bd. Decebal, nr. 25, Bistrița
  • Luni-Vineri: 10:00 - 18:00

Ochelari

Ochelari

Ochelarii de soare – Modă sau sănătate?

 

 

Ochelari de soare – mai mult decât un simplu accesoriu la modă, căci aceștia pot fi cei mai buni prieteni ai ochilor dumneavoastră! De multe ori nu conștientizăm importanța lor și îi purtăm doar pentru latura lor legată de modă.

Specialiștii OftalmoMED Optica recomandă utilizarea ochelarilor de soare de calitate, originali, cu protectie certă la UV. Proprietatea acestora de a bloca razele UV ne pot feri de efectele nocive ale acestor raze la nivelul retinei și a cristalinului.

Mai mult, pot reduce considerabil riscul unor accidente din trafic, în zilele foarte însorite. Purtând ochelari de soare, te bucuri de reducerea strălucirii orbitoare, care se creează atunci când razele solare se reflectă de pe suprafețe plane. 

O altă utilizare practică a acestor ochelari este în cazul persoanelor care suferă de sindromul ochiului uscat. Acest sindrom este des intalnit la persoanele cu alergii oculare, la majoritatea persoanelor în vârstă, mai ales în zilele cu vânt mai activ.

Folosiți doar ochelari de soare achiziționați din magazinele specializate de optică medicală!

Folosirea ochelarilor de soare produși de surse îndoielnice este periculoasă pentru vedere. Specialiștii oftalmologi vă pot explica de ce: pupila – acel orificiu central al irisului (cercul negru din mijlocul părții colorate a ochiului) se micșorează la lumină, inclusiv cea solară, pentru a limita intrarea luminii prin cristalin spre retină.

Scopul este exact protecția acestor două structuri de acțiunea nocivă a UV din lumină. Când intensitatea luminii scade, pupila se dilată. 

Ochelarii de soare cu lentila colorată estompează lumina, păcălind astfel pupila – acest gardian natural al ochiului. Pupila se dilată, așadar, iar razele UV nefiltrate de aceste lentile periculoase vor pătrunde în cantitate mare în ochi și vor determina în timp apariția cataractei și a unor boli retiniene.  

Un trecut „fumuriu”

Istoria acestor „accesorii” este una incertă, însă putem spune că ei s-au dezvoltat ca o necesitate a noii ere, iar impregnarea lor în societatea modernă s-a resimțit mai puternic începând cu anii 1930.

Tot în această perioadă își fac apariția pe piață și celebrii ochelari de soare polarizați. Aceștia sunt cel mai recomandat model de ochelari de soare în zilele noastre, potriviți pentru orice activitate în aer liber.

Dar ce fac ei mai exact?

Lentila polarizată regăsită în acești ochelari blochează razele de soare orizontale pentru a pătrunde în ochi, acestea fiind nocive vederii și îmbunătățesc contrastul.

Avantajele acestor ochelari, așadar, nu constau doar într-un aspect plăcut sau un „moft” pentru confort, ci ajută la păstrarea sănătății oculare, blocând în proporție de 100% razele UV.

Gradul de protecție pentru aceste raze nocive este notat pe ochelari în conformitate cu standardul european EN 1836:2005, astfel se clasifică acest grad cu cifre de la 0 până la 4.

  • „0” și „1”  înseamnă protecție insuficientă în fața radiațiilor UV, până la 20%;
  •  „2” înseamnă o protecție medie;
  •  „3” reprezintă o protecție suficientă;
  •  iar la „4” vorbim despre o protecție completă.

Vă așteptăm în opticile medicale OftalmoMED pentru mai multe sfaturi avizate, în vederea alegerii unei perechi de ochelari de soare potrivită nevoilor și preferințelor dvs. 

Programări și informații: +40 263 708 835

Pentru a fi la curent cu activitatea noastră, atât din cadrul clinicii OftalmoMED, cât și din cadrul magazinului de optică OftalmoMED Optica, ne puteți urmări și pe pagina oficială de Facebook » OftalmoMED